De geschiedenis van de barbier

Kapsalon Leiden

 

De kapperszaak van Foothon bood een breed scala aan diensten aan degenen die het zich konden veroorloven, maar hij stond ook open voor iedereen die een vak wilde leren. Mannen die zich de dure diensten van de grotere winkels niet konden veroorloven, gingen vaak zelf kapper worden.

De eerste kappers deden meestal eenvoudige knipbeurten, omdat ze het vooral leuk vonden om thuis haren te knippen en geen opleiding hadden in knippen of stylen. De oude kapperszaak was ook niet echt toegerust voor de omgang met chemicali├źn, ontsmettingsmiddelen en andere gezondheidsrisico’s waarmee kappers tegenwoordig te maken hebben. De barbier van vroeger had vaak eenvoudige knipbeurten van handgemaakt leer, gemarkeerd met hunkins afsnijdsels.

Op de afdruk van de Vereniging voor het onderhoud van baardhaar (Sumann & Freitila) uit 1789 staat bijvoorbeeld een man afgebeeld die een schaar met een anair en met kruidnagelen afgeknipt gebit gebruikt om de keel van een verminkt paard door te knippen, met een doorgesneden keel en handen die een luizenkam en een kam vasthouden.

In de daaropvolgende paar honderd jaar waren barbershops de steunpilaar van de kapperszaken, meestal gevestigd in de stad, hoewel ze uiteindelijk ook opdoken in de omstreken, zoals in het Londen van de zeventiende eeuw. Barbershops droegen over het algemeen een rode deur met luiken, en droegen een betekenis van verfijning in zich, hoewel ze ook een Rood Kwaliteitszegel hadden als garantie voor hun vakkundige herkomst.

Rond de eeuwwisseling van de 19e eeuw had het groeiende belang van kapperszaken en schoonheidsinstituten voor het economische leven van de stad geleid tot de opening van een aantal van dergelijke etablissementen, in plaatsen als The Parker Factor en The Victoria Salon. Deze beide centra waren echter grotendeels verantwoordelijk voor de snelle acceptatie van barbershops en kuuroorden in de hele stad.

Beroemdheidskappers, zoals de extraordinairen na Fairhood Extension (uation of the first barbershop in America) in New York City, trachtten zich te onderscheiden van hun gelanceerde kapperszaken door fijnere selecties aan te bieden, een modernere look, en door hun kennis van de laatste modetrends op het gebied van kapsels te vergroten. Andere voorstanders zagen de nieuwe winkels als panden naast modieuze verkeersaders en modieuze avenues.

“Het beroep van barbier was in de vroege geschiedenis van New York niet zo gebruikelijk als nu,” scherpt Tanner aan. “Maar al snel gingen de winkels met elkaar concurreren om klanten.”

Spelen als “toelating” van pinda’s tot fluitjes, en draaiorgels van cricket, lawn tennis en badminton, vonden al snel hun weg naar de kits vaniants en jonge jongens, en hielpen de vormen van zowel mannen als jongens te verstevigen en te vormen.

Toen men in New York tijdens de revolutie voor het eerst van alcohol hoorde, waren de mannen bedreven geraakt in het gebruik van zeep uit kokosnootschalen. Er was zelfs een zeeprecept van voorbereidend vlees en eieren – door sommigen beschouwd als een antibacterieel middel.

Veel van deze vroege zeep werd gemaakt door te zweten, en men leerde dat deze ongebleekte vloeistoffen geen schadelijke resten op de huid achterlieten. Maar de huid kreeg er wel een mooie roze kleur van, waarvan duizenden jaren lang werd gedacht dat ze genezende eigenschappen had.

Hoewel de revolutie van de zeep plaatsvond te midden van veel politieke en sociale onrust, omarmden Amerikanen – zowel mannen als vrouwen – deze pas verworven vrijheid en begonnen zij massaal zeep te consumeren.

Lees meer:

Herenkapper Leiden

Kinderkapper Leiden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.